På en förlorad tid - den belgiska Kongo

1
288
Der norwegische Fracht
Der norwegische Fracht "Titania" bei Matadi im Belgisch-Kongo (1945). Die "Titania" gehörte den Wilh. Wilhelmsen Line und fuhr 1944/45 zwischen dem Kongo und den USA. Fotograf unbekannt (Henri Guillaume?) Sammlung Henri Guillaume Liberas / Liberales Archiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Fotograf unbekannt (Henri Guillaume?) Sammlung Henri Guillaume Liberas / Liberales Archiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Keine bekannten Urheberrechtseinschränkungen
reklam
[themoneytizer id=”24739-2″]

Människans avgrund

Ingen kan göra bra vad som har gjorts för rikedom av några herrar i Kongo. Vi kommer att fortsätta denna serie under de närmaste månaderna, fram till den kongolesiska självständigheten i Belgien på 30.June 1960.

Det koloniala livet i Kongo avskyar fortfarande människor idag. Klaffade händer, slaveri. Det fullständiga förintelsen av ett folk.

Det som var kvar var ett rivet land som inte kunde vila på diktatur Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa Zabanga eller genom Kabila.

1960 såg emellertid annorlunda ut än postaren Patrice Emery Lumumba blev den första fritt valde premiärministern i Kongo. Lumumba var en drömmande idealist som hade stora problem att föreställa sig vad som hände därefter. Han mördades av hittills okända förövare av belgiska säkerhetspolis och amerikaner. Han torterades och mördades i Katanga. På ett visst år senare, en belgisk stolt visade på tv fragmenten av manens ben sedan Början av 1950 år var politiskt bruten för att fungera avkoloniseringen av Kongo. Hur mycket Lumumba hade rätt är tydligt idag. Hans tal om Kongoens oberoende låter nästan profetiskt. Även idag är de koloniala härskarna ansvariga för befolkningens elände i Kongo.

[themoneytizer id=”24739-2″]

En del av flyktingproblemet är det direkta resultatet av kollektiv förglömning i Europa, som gjordes under kolonialtiden. Europa gillar att glömma det, antingen för att det saknar substans att känna igen denna skam eller helt enkelt på grund av kunskapen om dagarna före 59 år i Kongo.
Den som någonsin har rest genom Kongo ser fortfarande såren i landet idag.

Endast i Afrika kan slutet på våg av flyktingar börja, bara där kan orsakerna hittas.

Sällsynta bilder beskriver Kongoens elände:

Den norska fraktaren "Titania" nära Matadi i belgiska Kongo (1945). "Titania" tillhörde Wilh. Wilhelmsen Line och körde 1944 / 45 mellan Kongo och USA. Fotograf okänd (Henri Guillaume?) Insamling Henri Guillaume Libera / Liberal Arkiv Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu fotograf okänd (Henri Guillaume?) Insamling Henri Guillaume Libera / Liberal Arkiv Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga bekant begränsningar upphovsrätts
Den norska lasten "Titania" på Matadi i belgiska Kongo (1945). "Titania" tillhörde Wilh. Wilhelmsen Line och körde 1944 / 45 mellan Kongo och USA.
Fotograf okänd (Henri Guillaume?) Insamling Henri Guillaume Libera / Liberal Arkiv Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu fotograf okänd (Henri Guillaume?) Insamling Henri Guillaume Libera / Liberal Arkiv Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga bekant begränsningar upphovsrätts
[themoneytizer id=”24739-3″]

Elefantutbildning i Kongo-afrikanska elefanter utbildas för användning i skogsbruk i denna anmärkningsvärda bildserie från arkivet av belgisk liberalsekreterare Robert Godding. Gangala-na-Bodio i nordöstra Kongo var en av de första platserna där belgiska kolonialister försökte tämja afrikanska elefanter. Projektet har dock aldrig varit lika framgångsrikt som med indiska elefanter. C. 1945-1955. Fotograf okänd. Samling Robert Godding. Liberaler / Liberal Arkiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga kända upphovsrättsrestriktioner
Elefantutbildning i Kongo-afrikanska elefanter utbildas för användning i skogsbruk i denna anmärkningsvärda bildserie från arkivet av belgisk liberalsekreterare Robert Godding. Gangala-na-Bodio i nordöstra Kongo var en av de första platserna där belgiska kolonialister försökte tämja afrikanska elefanter. Projektet har dock aldrig varit lika framgångsrikt som med indiska elefanter. C. 1945-1955. Fotograf okänd. Samling Robert Godding. Liberaler / Liberal Arkiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga kända upphovsrättsrestriktioner
Bandundu besök till en by med lokalbefolkningen innan hans MP karriär för den belgiska Folkpartiet Robert Godding gjort flera studiebesök i Belgiska Kongo som en styrelseledamot i SA de kulturer au Congo Belge "i 1920er åren. Denna bildserie togs under sin resa 1927. Fotograf okänd. Samling Robert Godding. Libera / Liberaal Archief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga kända begränsningar upphovsrätts
Bandundu besök till en by med lokalbefolkningen innan hans MP karriär för den belgiska Folkpartiet Robert Godding gjort flera studiebesök i Belgiska Kongo som en styrelseledamot i SA de kulturer au Congo Belge "i 1920er åren. Denna bildserie togs under sin resa 1927. Fotograf okänd. Samling Robert Godding. Libera / Liberaal Archief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu Inga kända begränsningar upphovsrätts
[themoneytizer id=”24739-3″]

"Alouette" på Kongo (1945) Alouette powerboat byggdes på 1912 och gavs för avgränsning av Kongo i årtionden. Inte den "afrikanska drottningen", utan den 1912-byggda motorbåten "Alouette", som tjänade i decennier som en fyrkant på Kongo. Fotograf okänd (Henri Guillaume?) Samling Henri Guillaume Liberas / Liberal Archive Kramersplein 23 9000 Gent, Inga kända upphovsrättsrestriktioner
"Alouette" på Kongo (1945) Alouette powerboat byggdes på 1912 och gavs för avgränsning av Kongo i årtionden. Inte den "afrikanska drottningen", utan den 1912-byggda motorbåten "Alouette", som tjänade i decennier som en fyrkant på Kongo. Fotograf okänd (Henri Guillaume?) Samling Henri Guillaume Liberas / Liberal Archive Kramersplein 23 9000 Gent, Inga kända upphovsrättsrestriktioner

PatriceLumumba1960

På oberoende av Kongo-talet från 30. Juni 1960

Kongolesiska och kongolesiska kvinnor,

Fighter för dagens oberoende,

Hälsningar på uppdrag av den kongolesiska regeringen.

Till alla er, mina vänner, som har kämpat outtröttligt henne på vår sida, jag ta itu med begäran från denna 30. Juni 1960 att göra en glamorös datum som ska bevara sin outplånligt i ditt hjärta för alltid, ett datum som innebär att du kommer att deklarera med stolthet till dina barn, så att de i sin tur berätta för sina barn och barnbarn ärorika historia av vår kamp för frihet.

Även om vi idag tillkännager Kongo denna självständighet i samförstånd med Belgien, ett land som vi är vänner, med vilka vi förhandlar som jämlikar. Men ingen kongolesiska värd namnet någonsin kommer att kunna glömma att detta oberoende vanns i strid (Applåder) i en daglig guidad passionerad och hängiven fullt kamp, ​​en kamp som vi avstått ingen förlust och ingen lidande och där Vi har inte sparat vår styrka eller vårt blod.

Vi är djupt i våra hjärtan stolta över denna kamp, ​​som leddes av tårar, med eld och blod, för det var en osjälvisk och bara kamp, ​​en kamp som var nödvändig för att avsluta det förnedrande slaveriet som tvingar oss hade tvingats. De skador vi led i 80 års koloniala styre är fortfarande alltför fräscha och alltför smärtsamma för att vi ska driva dem ur våra minnen. Ett jobb infördes för en betalning som gjorde det omöjligt för oss att tillfredsställa vår hunger, att tillhandahålla anständigt kläder och skydd, eller att höja våra barn som älskade varelser.

Vi var tvungna att uthärda förlåtelse, förolämpningar och misslyckanden, morgon, middag och natt, bara för att vi var negroer. Vem kan glömma att du sa till en svart "du", men inte som en vän, för att respekten "du" var reserverad endast för vita.

Vi har lärt oss att landet har blivit stulen från oss i namnet på påstådda juridiska handlingar som bara verkställer de fittestas lagar.

Vi har lärt oss att lagen aldrig var densamma för vita och svarta: förmedla för vissa, grymma och omänskliga för andra.

Vi har upplevt det hemska lidandet hos dem som har blivit förvisade på grund av sin politiska åsikt eller religiösa övertygelse. dömdes till isolering i sitt eget land, var deras öde verkligen värre än döden.

Vi har lärt oss att det fanns fina hus i städerna för de vita, men bara förfallna halmhytter för svarta; att en svart man inte hade tillgång till biografer, restauranger eller butiker som nämns i Europeiska unionen att en svart man var tvungen att resa under däck, längst ner på fartygets skrov, vid fötterna av vita i sina lyxkabiner.

Vem kan glömma de skottlossningar som dödade så många av våra bröder, de fängelser som de brutalt kastades i, som inte längre ville underkasta sig regimen för en domare av förtryck och exploatering? (Applåder)

Bland alla detta, mina bröder, led vi otvivelaktigt.

Men vi, som genom rösterna från era valda representanter har fått rätt att styra vårt älskade land. Vi, som har lidit kolonialt utnyttjande på våra egna kroppar och med våra egna hjärtan, säger vi ganska högt, allt detta är över från och med nu.

Republiken Kongo har utropats och vårt älskade land är nu i sina egna barns händer.

Tillsammans kommer mina bröder, mina systrar, att börja en ny kamp, ​​en stor kamp som leder vårt land till fred, välstånd och storhet.

Tillsammans kommer vi att inse social rättvisa och se till att alla får rättvis lön för sitt arbete.

(Applåder)

Vi kommer att visa världen vilka svarta människor kan göra om de arbetar i frihet, och vi kommer att göra allt vi kan för att se till att det vi gör i Kongo utstrålar över Afrika. Vi kommer att se till att fält och skogar i vårt hemland verkligen gynnar sina barn. Vi kommer att granska alla tidigare lagar och säga adjö till nya som är rättvist och värdiga.

Vi kommer att sätta stopp för undertryckandet av yttrandefriheten och se till att alla medborgare åtnjuter den fulla åtnjutandet av de grundläggande friheterna i enlighet med förklaringen om de mänskliga rättigheterna. (Applåder)

Vi ska effektivt diskriminera diskriminering av alla slag och ge varje person sin rättvisa plats, enligt hans mänskliga värdighet, hans arbete och hans hängivenhet till vårt land

Freden som ska regera i vårt land borde inte säkras med gevär och bajonetter, men borde komma från hjärtat och folkets goda vilja. (Applåder)

Och för att uppnå allt det, kära landsmän, som du kan vara säkra på, räknar vi inte bara med våra stora krafter och våra enorma rikedomar utan också med hjälp av många länder vars samarbete vi kommer att acceptera så länge det är rättvist och du försöker inte att införa politik på oss, oavsett vilken karaktär det kan vara. (Applåder)

Belgien har äntligen förstått historiens gång och har inte försökt att stå i vägen för vårt oberoende. Så inom samarbetsområdet är det berett att ge oss hjälp som vän, och i detta avseende har ett avtal tecknats mellan våra två lika och oberoende länder. Jag är säker på att detta samarbete kommer att gynna båda länderna. Vi, på vår sida, kommer att vara vaksamma men kommer säkert att kunna följa de frivilliga åtagandena.

Således kommer den nya Kongo, vår älskade Republik, som kommer att bygga min regering, att vara ett rikt, fritt och välmående land, både internt och externt. För att vi ska kunna nå detta mål utan dröjsmål, vänder jag mig till er, ledamöter och kongolesiska medborgare, och jag ber er alla att hjälpa mig med all din styrka.

Jag ber er alla att glömma tribalkonflikterna som kan förtära våra krafter och få oss att förma oss utomlands. Jag frågar minoriteten i parlamentet att stödja min regering genom konstruktiv opposition och strikt följa lagliga och demokratiska kanaler.

Jag ber er alla att inte skrämma något offer för att säkerställa framgången för vårt stora företag.

Slutligen ber jag dig att respektera dina medborgares och de utlänningar som har bosatt sig i vårt land. Om utlänningarnas beteende lämnar mycket att önska kommer vår domstol att omedelbart utvisa dem från vår republik; om de däremot beter sig ordentligt, måste de lämnas ensamma eftersom de också arbetar för vårt lands välstånd.

Kongoens oberoende är ett viktigt steg mot befrielsen av hela afrikanska kontinenten. (Applåder)

Din Majestät, Excellenser, mina damer och herrar, mina medborgare, mina rasbröder, mina bröder i strid: det var vad jag ville säga till dig och till dig på regeringens vägnar på denna härliga dag av vår fullständiga och suveräna oberoende. (Applåder)

Vår regering, stark, nationell och populär, kommer att vara välfärd för detta folk.

Jag uppmanar alla kongolesiska medborgare, män, kvinnor och barn att arbeta hårt för att bygga en blomstrande nationell ekonomi som kommer att säkra vårt ekonomiska oberoende.

Ärade fighters för nationell frihet!

Långt levande oberoende och afrikansk enhet.

Långt leva den oberoende och suveräna Kongo! (Långvarig applåder)

Översättning: Jürgen Janz

Projekt: www.tlaxcala-int.org
Licens: copyleft

[themoneytizer id=”24739-19″]

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
reklam

1 kommentar

  1. Bra artikel. Nästan ingen minns Lumumba. Från Afrika hör du bara "flyktingarna kommer",
    Ingen vet varför det här är så.
    Bilderna är mycket trevliga.

Kommentera artikeln

Bitte geben Sie Ihren Kommentar ein!

Jag håller med om.

Bitte geben Sie hier Ihren Namen ein

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.