Franco och Tenerifes oberoende

0
152
reklam

Españoles, Franco ha muerto! Det var en av de bästa nyheterna som Spanien någonsin var tvungen att tillkännage: spanjorerFranco är död! Den dåvarande premiärministern Carlos Arias Navarro Budskapet hade kommit fram, förmodligen de bästa nyheterna relaterade till caudillo.

Despot hade dött. Hans efterlängtade fördämning föregicks av avrättningar, massdemonstrationer och attacker, sedan 1974. Dessa attacker var också hans följeslagare Luis Carrero Blanco blev offer.
I Spanien var krisen en daglig spänning.
Nu, mer än 43 år efter despotens död, fortsätter anhängare på fastlandet och öarna fortfarande till hyllning för honom.

Från Francos tid kommer Guardia Civil, en paramilitär polisenhet.
Det var tystare på Kanarieöarna. Franco verkade inte kunna exportera diktaturen. I år 1964 öppnades Movimiento por la Autoderminación e Independencia del Archipiélago Canario (MPAIAC) i Algiers, Algeriet. Förflyttning för Kanarieöarnas självbestämmande och oberoende grundad. Kanarieöarna ville under lång tid förklara sig självständigt. Sedan dess rubbar det igen och igen i riket av Guanche, 1985 ville att vänster lämna Teneriffa från Spanien. Sedan dess har rösterna aldrig blivit tysta. 2011 kallades igen, denna gång också med demonstrationer, oberoende från fastlandet.
Till och med idag skämmas många spanjorer för Franco och hans politik för repression och omänsklighet av diktaturen.
Men artefakter från dessa dagar hålls av vissa som en skatt.

Maskinpistol från det spanska inbördeskriget, kasaan media, 2018

Maskinpistol från det spanska inbördeskriget, kasanmedia, 2018 I Teneriffa bergsdaler verkar tiden ha slutat. Här är fortfarande samma sociala sjukdomar, som i Francos tid.

Teneriffa bort från turisterna, kasanmedia, 2018
Teneriffa bort från turisterna, kasanmedia, 2018

Här verkar man inte tänka sig mycket av monarkin i avlägset Madrid. Kanarieöarnas oberoende är ett ständigt tema här, som nu också sprider sig till städerna.
Kanarieöarna skulle kunna existera ensamma. Dessutom kan de kanariska jordbrukarna känna sig glömda av EU, eftersom deras bananer inte uppfyller de allmänna jordbruksvakterna i Bryssel. Det finns många anledningar att Canarios i de dagar då Franco, 20, dödades. November, som försöker söka självständighet från Spanien. Vad blir av deras rörelse, ingen kan säga.

Sammanfattning

Españoles, Franco ha muerto! Det var en av de bästa nyheterna som Spanien någonsin var tvungen att tillkännage: spanjorerFranco är död! Den dåvarande premiärministern Carlos Arias Navarro Budskapet hade kommit fram, förmodligen de bästa nyheterna relaterade till caudillo.

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
reklam

Kommentera artikeln

Bitte geben Sie Ihren Kommentar ein!

Jag håller med om.

Bitte geben Sie hier Ihren Namen ein

Den här webbplatsen använder Akismet för att minska spam. Läs mer om hur din kommentardata behandlas.