In 'n verlore tyd - die Belgiese Kongo

1
275
Der norwegische Fracht
Der norwegische Fracht "Titania" bei Matadi im Belgisch-Kongo (1945). Die "Titania" gehörte den Wilh. Wilhelmsen Line und fuhr 1944/45 zwischen dem Kongo und den USA. Fotograf unbekannt (Henri Guillaume?) Sammlung Henri Guillaume Liberas / Liberales Archiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Fotograf unbekannt (Henri Guillaume?) Sammlung Henri Guillaume Liberas / Liberales Archiv Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Keine bekannten Urheberrechtseinschränkungen
advertensies
[themoneytizer id=”24739-2″]

Menslike abysses

Niemand kan goed doen wat gedoen is vir die rykdom van 'n paar kollegas in die Kongo nie. Ons sal die reeks oor die volgende paar maande voortduur tot die Kongolese onafhanklikheid van België op 30.June 1960.

Die koloniale lewe in die Kongo verag vandag nog mense. Verbaasde hande, slawerny. Die volledige vernietiging van 'n volk.

Wat oorgebly het, was 'n verskeurde land wat nie op diktatuur kon rus nie Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa Zabanga of deur Kabila.

1960 het egter anders as die posman gelyk Patrice Emery Lumumba het die eerste vryverkose eerste minister van die Kongo geword. Lumumba was 'n droom idealis wat groot probleme gehad het, het verbeel wat gebeur het. Hy is vermoor deur tot dusver onbekende oortreders van die Belgiese veiligheidspolisie en Amerikaners. Hy is in Katanga gemartel en vermoor. Op 'n sekere tyd, jare later, het 'n Belgie trots die televisie se fragmente van die man se bene sedertdien gewys Begin van die 1950 jaar is polities gebreek om die dekolonisasie van die Kongo te bedryf. Hoeveel Lumumba reg was, is vandag duidelik. Sy toespraak oor die onafhanklikheid van die Kongo klink amper profeties. Selfs vandag is die koloniale heersers verantwoordelik vir die ellende van die bevolking in die Kongo.

[themoneytizer id=”24739-2″]

Deel van die vlugtelinge probleem is die direkte gevolg van kollektiewe vergete in Europa, wat tydens die koloniale era gedoen is. Europa hou daarvan om dit te vergeet, óf omdat dit onmoontlik is om hierdie skaamte te erken óf bloot vanweë die kennis van die dae voor 59-jare in die Kongo.
Enigeen wat ooit deur die Kongo gereis het, sien nog steeds die wonde van die land.

Slegs in Afrika kan die einde van die vlugtelinge begin, net daar kan die oorsake gevind word.

Skaarsste foto's beskryf die ellende van die Kongo:

Die Noorse vragmotor "Titania" naby Matadi in die Belgiese Kongo (1945). Die "Titania" behoort aan die Wilh. Wilhelmsen Line en ry 1944 / 45 tussen die Kongo en die VSA. Fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Collection Henri Guillaume Libera / liberale Argief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Collection Henri Guillaume Libera / liberale Argief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu geen bekende kopiereg beperkings
Die Noorse vrag "Titania" by Matadi in die Belgiese Kongo (1945). Die "Titania" behoort aan die Wilh. Wilhelmsen Line en ry 1944 / 45 tussen die Kongo en die VSA.
Fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Collection Henri Guillaume Libera / liberale Argief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Collection Henri Guillaume Libera / liberale Argief Kramer Plein 23 9000 Gent www.liberas.eu geen bekende kopiereg beperkings
[themoneytizer id=”24739-3″]

Olifantopleiding in die Kongo Afrika-olifante word opgelei vir bosbou in hierdie merkwaardige fotoserie uit die argief van die Belgiese liberale minister, Robert Godding. Gangala-na-Bodio in die noordooste van die Kongo was een van die eerste plekke waar die Belgiese kolonialiste Afrika-olifante wou huisves. Die projek was egter nooit so suksesvol soos by Indiese olifante nie. C. 1945-1955. Fotograaf onbekend. Versameling Robert Godding. Liberale / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Geen bekende kopieregbeperkings nie.
Olifantopleiding in die Kongo Afrika-olifante word opgelei vir bosbou in hierdie merkwaardige fotoserie uit die argief van die Belgiese liberale minister, Robert Godding. Gangala-na-Bodio in die noordooste van die Kongo was een van die eerste plekke waar die Belgiese kolonialiste Afrika-olifante wou huisves. Die projek was egter nooit so suksesvol soos by Indiese olifante nie. C. 1945-1955. Fotograaf onbekend. Versameling Robert Godding. Liberale / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Geen bekende kopieregbeperkings nie.
Bandundu besoek aan 'n dorp met die plaaslike bevolking Voordat sy LP loopbaan vir die Belgiese Liberale Party Robert Godding het verskeie studie toere in die Belgiese Kongo as 'n direksielid van die Suid-Afrikaanse de kulture au Congo Belge "in die 1920er jaar. Hierdie foto reeks is tydens sy reis 1927 geneem. Fotograaf onbekend. Versameling Robert Godding. Liberale / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Geen bekende kopieregbeperkings nie.
Bandundu besoek aan 'n dorp met die plaaslike bevolking Voordat sy LP loopbaan vir die Belgiese Liberale Party Robert Godding het verskeie studie toere in die Belgiese Kongo as 'n direksielid van die Suid-Afrikaanse de kulture au Congo Belge "in die 1920er jaar. Hierdie foto reeks is tydens sy reis 1927 geneem. Fotograaf onbekend. Versameling Robert Godding. Liberale / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent www.liberas.eu Geen bekende kopieregbeperkings nie.
[themoneytizer id=”24739-3″]

"Alouette" in die Kongo (1945) Die Alouette-kragboot is op 1912 gebou en het vir dekades vir die afbakening van die Kongo voorsien. Nie die "African Queen" nie, maar die 1912-geboude motorboot "Alouette", wat vir dekades as baken in die Kongo gedien het. Fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Versameling Henri Guillaume Libera / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent, Geen bekende kopieregbeperkings nie
"Alouette" in die Kongo (1945) Die Alouette-kragboot is op 1912 gebou en het vir dekades vir die afbakening van die Kongo voorsien. Nie die "African Queen" nie, maar die 1912-geboude motorboot "Alouette", wat vir dekades as baken in die Kongo gedien het. Fotograaf onbekend (Henri Guillaume?) Versameling Henri Guillaume Libera / Liberaal Argief Kramersplein 23 9000 Gent, Geen bekende kopieregbeperkings nie

PatriceLumumba1960

Oor die onafhanklikheid van die Kongo-toespraak van die 30. Junie 1960

Kongolese en Kongolese vroue,

Vegter vir vandag se onafhanklikheid,

Groete namens die Kongolese regering.

Vir almal van julle, my vriende, wat onvermoeibaar deur ons kant geveg het, verander ek die versoek, vanaf hierdie 30. Junie 1960 om 'n glansryke datum wat vir ewig sal bewaar hul onuitwisbaar in jou hart, 'n datum wie se wat beteken dat jy sal verklaar met trots aan jou kinders, sodat hulle op hul beurt vertel hul kinders en kleinkinders die glorieryke geskiedenis van ons vryheidstryd te maak.

Alhoewel ons vandag kondig die Kongo hierdie onafhanklikheid in ooreenkoms met België, 'n land met wie ons is vriende, met wie ons onderhandel as gelykes. Maar geen Kongolese wat die naam verdien nie, sal ooit vergeet dat hierdie onafhanklikheid in 'n geveg gewen het (applous), in 'n daaglikse passievolle en selfopofferende stryd, 'n stryd waarin ons geen verleiding en geen lyding verwerp het nie en waarin Ons het nie ons krag of ons bloed gespaar nie.

Ons is diep in ons harte trots op hierdie stryd, wat gedoen is in trane, vuur en bloed nie, want dit was 'n onbaatsugtige en net sukkel, 'n stryd wat nodig is om die vernederende slawerny wat ons dwing om uiteindelik was was gedwing. Die beserings wat ons in 80 se koloniale heerskappy gely het, is nog te vars en te pynlik vir ons om hulle uit ons herinneringe uit te dryf. A werk is op ons afgedwing, en vir 'n fooi dit onmoontlik gemaak vir ons om ons honger te stil, ordentlike klere en behuising te voorsien of om ons kinders groot te maak as geliefde van ons om groot.

Ons moes bespotting, beledigings en klagtes verduur, oggend, middag en nag, net omdat ons Negroes was. Wie kan vergeet dat jy vir 'n swart "jy" gesê het, maar nie soos 'n vriend nie, want die respekvolle "jy" is net vir blankes gereserveer.

Ons het geleer dat grond van ons gesteel is in die naam van beweerde regsdokumente wat net die wet van die sterkste afdwing.

Ons het geleer dat die wet nooit dieselfde was vir blankes en swartes nie: bemiddeling vir sommige, wreed en onmenslik vir ander.

Ons het die verskriklike lyding van diegene wat verban is weens hul politieke mening of godsdienstige oortuigings ervaar; veroordeel tot isolasie in hul eie land, was hul lot werklik erger as die dood.

Ons het geleer dat daar wonderlike huise in die stede vir die blankes was, maar net vervalle strooiskuise vir die swartes; dat 'n swartman nie toegang gehad het tot die teaters, restaurante of winkels wat in die Europese Unie genoem word nie; dat 'n swartman onder die dek, onderaan die skip se romp, onder die wittes van hul luukse hutte moes reis.

Wie kan die skietery vergeet wat soveel van ons broers, die gevangenisse waarin hulle brutaal gegooi is, doodgemaak het, wat nie meer aan die reël van 'n regbank van onderdrukking en uitbuiting wou onderwerp nie? (Applous)

Onder al hierdie, my broers, het ons onuitspreeklik gely.

Maar ons, wat deur die stemme van u verkose verteenwoordigers die reg verkry het om ons geliefde land te regeer; Ons, wat koloniale uitbuiting op ons eie liggame en met ons eie harte gely het, sê ons baie hard, dit is alles van nou af.

Die Republiek van die Kongo is geproklameer en ons geliefde land is nou in die hande van sy eie kinders.

Saam sal my broers, my susters, 'n nuwe geveg begin, 'n groot geveg wat ons land sal lei tot vrede, voorspoed en grootheid.

Saam sal ons sosiale geregtigheid besef en verseker dat almal regverdige loon vir hul werk ontvang.

(Applous)

Ons sal die wêreld wys wat swartmense kan doen as hulle in vryheid werk en ons sal alles doen wat ons kan om te verseker dat wat ons in die Kongo doen, uitgestraal word oor Afrika. Ons sal verseker dat die velde en woude van ons vaderland sy kinders behoorlik bevoordeel. Ons sal al die wette van die verlede hersien en afskeid neem aan nuwe mense wat regverdig en waardig is.

Ons sal 'n einde maak aan die onderdrukking van vryheid van uitdrukking en verseker dat alle burgers die volle genot van fundamentele vryhede geniet, soos voorsien in die Verklaring van Menseregte. (Applous)

Ons sal effektief teen diskriminasie van alle soorte diskrimineer en elke persoon sy regte plek gee, volgens sy menswaardigheid, sy werk en sy toewyding aan ons land

Die vrede wat in ons land geregeer moet word, moet nie met gewere en bajonette beskerm word nie, maar moet uit die hart en die goeie wil van die mense kom. (Applous)

En om al hierdie, liewe landgenote te bereik, wie se kan jy seker wees dat ons in staat is om te tel nie net op ons groot magte en ons groot rykdom, maar ook om die hulp van baie lande wie se samewerking sal ons so lank neem as dit is regverdig en sal wees jy probeer nie om politiek op ons op te lê, wat hulle ookal mag wees nie. (Applous)

België het die loop van die geskiedenis uiteindelik verstaan ​​en het nie probeer om in die pad van ons onafhanklikheid te staan ​​nie. So, op die gebied van samewerking, is dit gereed om ons as vriend te help, en in hierdie opsig is 'n kontrak onderteken tussen ons twee gelyke en onafhanklike lande. Ek is seker dat hierdie samewerking tot voordeel van beide lande sal wees. Ons, aan ons kant, sal waaksaam wees, maar sal beslis in staat wees om aan die vrywillige verpligtinge te voldoen.

Dus, die nuwe Kongo, ons geliefde Republiek, wat my regering sal bou, sal 'n ryk, vry en welvarende land wees, beide intern en ekstern. Om hierdie doel sonder versuim te bereik, draai ek na u, lede en Kongolese burgers, en ek vra almal om my te help met al u krag.

Ek vra jou almal om die stamkonflikte te vergeet wat ons magte kan verteer en ons in die buiteland verag. Ek vra die minderheid in die Parlement om my regering te ondersteun deur konstruktiewe opposisie en streng te hou by regs- en demokratiese kanale.

Ek vra jou almal om nie 'n slagoffer te bang om die sukses van ons groot onderneming te verseker nie.

Ten slotte vra ek jou om die lewens en besittings van jou medeburgers en dié van buitelanders wat in ons land gevestig het, te respekteer. As die gedrag van buitelanders veel te wense oorlaat, sal ons regbank hulle dadelik uit ons republiek verdryf; As hulle daarenteen behoorlik optree, dan moet hulle alleen gelaat word omdat hulle ook vir die welvaart van ons land werk.

Die onafhanklikheid van die Kongo is 'n belangrike stap in die bevryding van die hele Afrika-vasteland. (Applous)

U Majesteit, eksellensies, dames en here, my liewe medeburgers, my ras broers, my broers in die stryd: Ek wou jou en jou vertel namens die regering op hierdie heerlike dag van ons volledig en soewereine onafhanklikheid. (Applous)

Ons regering, sterk, nasionale en gewilde, sal die welsyn van hierdie mense wees.

Ek doen 'n beroep op alle Kongolese burgers, mans, vroue en kinders om hard te werk om 'n florerende nasionale ekonomie te bou wat ons ekonomiese onafhanklikheid sal verseker.

Eer die vegters vir nasionale vryheid!

Lang lewe onafhanklikheid en Afrika eenheid.

Lank lewe die onafhanklike en soewereine Kongo! (Langdurige applous)

Vertaling: Jürgen Janz

Projek: www.tlaxcala-int.org
Lisensie: copyleft

[themoneytizer id=”24739-19″]

Stuur
gebruikers Review
5 (1 stemming)
advertensies

1 kommentaar

  1. Groot artikel. Byna niemand onthou Lumumba nie. Van Afrika hoor jy net "die vlugtelinge kom",
    Niemand weet hoekom dit so is nie.
    Die prente is baie lekker.

Kommentieren Sie den Artikel

Bitte geben Sie Ihren Kommentar ein!

Ich stimme zu.

Bitte geben Sie hier Ihren Namen ein

Hierdie webwerf gebruik Akismet om spam te verminder. Kom meer te wete oor hoe jou kommentaar data verwerk is.